Leer zingen! Ook online. Doe mee met zangprojecten!
Sakura - het lied van de Japanse kersenbloesem

Eigen-Kamer-Kamerkoor

Online samen zingen vanuit je eigen kamer in een projectkoor op basis van Jamulus.

Wat eraan vooraf ging

In februari en maart experimenteerde een groepje ‘pioniers’ van Moving through Music met online zingen via het computerprogramma ‘Jamulus’. De gratis open-source software Jamulus maakt het namelijk mogelijk om elkaar te horen en tegelijkertijd samen te zingen: het echte koorgevoel. Een uitkomst in deze Corona-tijd, waarin we niet konden samen zingen in koorverband.

Hoewel de technische uitdagingen soms pittig waren, hebben alle pioniers doorgezet en volgehouden. Met veel voldoening konden we in de laatste bijeenkomsten echt een koorrepetitie houden. Daarbij gebruikten we naast Jamulus -om elkaar te horen- ook het computerprogramma Zoom -om elkaar te zien-. Dat werkte heel goed. Vanaf het moment dat we verbonden waren in Jamulus, zetten we de audio van Zoom uit, waardoor we elkaar konden blijven zien (in Zoom), maar geen storing kregen door concurrerend of rond zingend geluid.

De basis is dus gelegd! In een vervolg zal steeds meer aandacht besteed kunnen worden aan de muziek zelf. Aandacht voor de techniek blijft nog wel belangrijk, maar het zal steeds makkelijker worden om technische problemen te analyseren en hopelijk op te lossen.

Vervolg

Daarom starten we nu met het Eigen-Kamer-Kamerkoor: online samen zingen vanuit je eigen kamer in een projectkoor op basis van Jamulus.

Over de Japanse kersenbloesem gaat het lied ‘Sakura’.

Dit voorjaar willen we als eerste project van het Eigen-Kamer-Kamerkoor starten met mooie Lente-liederen.
Misschien dat het tot een online uitvoering kan komen? Dat houden we even open…
Alle stemsoorten zijn welkom!

Practische informatie

Tijd en frequentie: 6x woensdagavond 19-20 uur. Plus soundcheck van 18.30 – 19 uur.

7, 21 en 28 april,
12, 19 en 26 mei

Meld je direct aan. Kosten: 30 euro p.p.

Benodigde materialen:

 • Usb microfoon
 • Koptelefoon. Eventueel kan een headset (d.i. een combinatie van microfoon en koptelefoon) ook voldoen.
 • Bekabelde internetaansluiting (d.w.z.: geen wifi!)
 • Het gratis computerprogramma Jamulus werkend. Deze Nederlandstalige handleiding helpt bij installatie! En ook behulpzaam zijn natuurlijk de instructiefilmpjes van dirigent Jurriaan Grootes.
 • Alleen voor mensen met een Windows-computer: software om de microfoon en koptelefoon door Jamulus te laten herkennen: ASIO4ALL. Gratis te downloaden.
 • Tip (niet nodig, maar je kan het je daarmee makkelijker maken en daarnaast zorgen voor een verminderde vertraging): sluit Jamulus aan op een aparte computer, een zgn Raspberry Pi (40-75 euro). Zie hiervoor bijvoorbeeld JamnSing van dirigent Jan Smale, die ook technische support biedt bij de installatie. Zanger en videostreamer Paul Sijben maakte een handleiding voor de installatie van een Raspberry Pi, vooral leesbaar voor mensen die al een behoorlijke technische scholing hebben. Misschien ken of ben je zo iemand? Die wil je vast wel helpen ;-).

Repertoire Lenteproject 2021:

 1. Canons
  • Ding dong as I was walking (trad. Engels)
  • Lachend tooit de lente (trad. Nederlands)
  • Come follow me (Purcell)
 2. Meerstemmige kamerkoor-muziek
  • Now is the month of maying (Morley)
  • Ce mois de mai (Jannequin)
  • In stiller nacht (Brahms)
  • Kuckuck, ruft’s aus dem Wald (trad. Duits)
  • La Rosa Enfloresce (trad. Sefardisch)

Meld je hier aan voor 6 april 2021.

Met Jamulus kan je samen zingen terwijl je 'op afstand' bent.
Jamulus-koor SATB
Facebooktwitter